GYIK

Kérdések - válaszok

Gyakran Ismételt Kérdések

A napelemes szaknyelvben a PERC nem csupán időegységet jelöl, hanem egy angol kifejezés, a „Passivated Emitter and Rear Contact” kezdőbetűiből létrehozott mozaikszó, mely újfajta, innovatív technológiával előállított napelem panelre utal. A PERC technológia alkalmazása révén a napelem panelek ugyanis nagyobb hatékonysággal működnek.

A PERC technológia lényege, hogy a napelemes cella (általában monokristályos napelemes cella) hátlapjára egy speciális vezetőréteget visznek fel, ami segít a cellán csupán áthaladó, és nem elnyelődő fény egy részét visszatükrözni. Ezáltal növelve az áramtermelésre felhasznált napfény mennyiségét.

Egységnyi felületre vetítve így a napelemes rendszerünk hatékonyabban működik, azaz nő a napelem áramtermelő teljesítménye. Ezt számszerűsítve kb. 6-11%-kal magasabb hozamot érhetünk el  a PERC technológia segítségével.

Ez a szám laikusként nem tűnik óriásinak. Azonban ismerve a napelemes technológia eddigi több évtizedes fejlődését, hogy minél hatékonyabb napelemek állítsanak elő, és tudva azt, hogy legtöbb újítás, innovációs áttörés is mintegy  2-3%-os hozamnövekedést volt képes produkálni évtizedek alatt, ez mégis csak egy erős hozamnövekménynek számít.

2013 januárjától a légkondicionáló rendszerekkel kapcsolatos energetikai adatok számítására az EU-ban eddig általánosan használt EER és COP helyett a szezonális hatékonyságon alapuló SEER és SCOP szabványt alkalmazzák. Az energiával kapcsolatos eszközökre vonatkozó (rövidítve ErP) irányelv módosításai pontosabb tájékoztatást fognak adni a fogyasztóknak a 12 kW-nál kisebb névleges teljesítményű légkondicionáló berendezések és hőszivattyús rendszerek valós hatékonyságáról.
Az új szabványt 2013. január 1-je és 2019. január 1-je között fokozatosan fogják bevezetni az egyes termékkategóriákra.

Szezonális energiahatékonysági tényező (SEER) – Ez az érték a készülék teljes energiahatékonysági tényezője, amely a teljes hűtési szezonra vonatkozik. A tényező kiszámításához az éves hűtési igényt kell elosztani a hűtésre felhasznált éves áramfogyasztással.

Szezonális teljesítmény együttható (SCOP) – Ez az érték a készülék teljes teljesítmény- együtthatója a teljes fűtési szezonra vonatkozóan (az SCOP értéke egy meghatározott fűtési szezonra vonatkozik). A tényező kiszámításához a referenciának számító éves fűtési igényt kell elosztani a fűtésre felhasznált éves áramfogyasztással.

 

A COP (teljesítmény együttható) és az EER (energia hatékonysági arány) a légkondicionáló,hőszivattyú berendezések fűtési és hűtési hatékonyságát írja le. Az adott fűtési vagy hűtési teljesítmény generálásához szükséges elektromos energia arányát fejezik ki. Ez alapján, ha egy légkondicionáló vagy hőszivattyú berendezés 5kW hőt termel 1kW elektromos energiából, annak COP értéke 5,0. Hasonlóan, ha egy légkondicionáló vagyb hőszivattyú  berendezés 5kW hűtőteljesítményt termel 1kW elektromos energiából, annak EER értéke 5,0. Minél magasabb a COP és EER érték, annál energiahatékonyabb a berendezés.

Használati Melegvíz Tároló.

A fürdéshez,kézmosáshoz,mosogatáshoz előállíotott melegvíz pl:hőszivattyúval.

Az inverteres klíma lényege abban rejlik, hogy a kompresszor egy elektronika segítségével tudja változtatni a fordulatszámát.A fordulatszámot az elektronika a helység hőmérséklete függvényében változtatja.A kívánt hőmérséklet elérése után a kompresszor vissza vesz a fordulatszámából,és csak a beállított hőmérséklet megtartásáról gondoskodik.Ezzel a technológiával energia megtakarítást érünk el.

A SPLIT szó jelentése osztott. A megnevezés oka, hogy egy beltéri és egy kültéri egységből áll.

 

A napelem olyan fotovillamos elem, amely a Nap sugárzási energiáját közvetlenül alakítja át villamos energiává. A napelemek alapanyaga félvezető.

Az energiaátalakítás a félvezető alapanyagban játszódik le. Az energiaátalakítás alapja, hogy a fény elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amelyeket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít.

 

Mivel a cellák által előállított áram egyenáram, és az általunk használt háztartási berendezések, gépek, vagy azok adapterei váltóáramot használnak, így a közvetlen felhasználás nem lehetséges.

Az inverter az az eszköz napelemes rendszerek esetében, ami az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítja.

Ez többek között úgy lehetséges, hogy a készülékben lévő szenzorok folyamatosan figyelik az elektromos hálózatban mindenkor található áramot, és ahhoz igazítja az átalakított elektromosságot.

Így a végeredmény a szokványos 50 Hz frekvenciájú, 230 V-os feszültséggel rendelkező hálózati áram lesz, amelyet egyaránt lehet hasznosítani belső használatban, és a közműhálózatba is visszatáplálható.

A teljesítményoptimalizáló egy DC/DC (egyenáramról egyenáramra) átalakító elektronika, amely egy kis dobozban helyezkedik el, vagy közvetlenül a napelemek hátoldalára szerelve, vagy a napelemek mögötti tartószerkezetre felerősítve. Feladata, hogy napelem modulonként állítsa be a maximális teljesítményhez tartozó munkapontot. Az eddig ismert rendszerekkel ellentétben tehát nem egy napelem mezőhöz tartozik egy munkapontkövető elektronika (MPPT), hanem minden egyes napelemhez.

Mivel a munkapontkeresés (MPPT) napelem modulonként történik, az inverter egyszerűbb szerkezetű, csak a DC/AC (egyenáramról váltóáramra) átalakítás a feladata. Ezáltal ezek a berendezések megbízhatóbbak és a gyártási költségek is csökkenthetők. Az optimalizáló egységek az inverteren keresztül egyenkénti adatkapcsolatban állnak egy adatgyűjtő rendszerrel, amelynek köszönhetően napelem modul szintű rendszerfelügyelet valósítható meg. A kommunikáció a DC kábeleken keresztül történik, tehát járulékos vezetékek kiépítésére nincs szükség.

Hívjon most! (08:00-16:00)